Maandlasten hypotheek € 380 lager dan in 2007

Een koophuis anno 2016 is uitstekend betaalbaar. Dat wordt met name duidelijk wanneer we de hypotheeklasten van dit moment vergelijken met de lasten van de afgelopen jaren. Gemiddeld betalen we nu voor een huis € 890 bruto per maand aan hypotheeklasten. In 2007, gedurende de vorige piek van de huizenmarkt, was dat nog € 1.270. 

We hebben al vaker geschreven dat er qua wonen iets unieks aan de hand is. Woningen zijn door de lage hypotheekrente prima betaalbaar. Dat blijkt duidelijk uit een vergelijking van woonlasten in de afgelopen tien jaar.

Duur wonen in 2007

Tien jaar geleden, in 2007, werd de voorlopige piek op de huizenmarkt bereikt. Een gemiddeld huis kostte toen € 244.100. Het aantal mensen dat destijds een huis kocht was ongeveer net zo groot als nu.

Eigen huis nu veel goedkoper

Het grote aantal huizenverkopen in 2007 is best bijzonder. De gemiddelde huizenprijs van toen en nu wijkt niet veel af. Nu kost een huis gemiddeld € 239.500. Dat scheelt nog geen € 5.000. Maar de hypotheekrente was destijds een stuk hoger. 

In 2007 betaalde je gemiddeld 4,7% aan hypotheekrente. Koos je voor een annuïteitenhypotheek, dan kostte het gemiddelde huis van € 244.100 je bruto € 1.270 per maand. Op dit moment is de gemiddelde hypotheekrente 10 jaar vast 2,05% per maand. Bij een gemiddeld huis van € 239.500 zijn je hypotheeklasten daarom slechts € 890 per maand. 

Inkomen stijgt ook door

Een vergelijkbare woning kost nu dus € 380 per maand minder dan in 2007. Maar die € 380 kun je bovendien veel beter betalen dan tien jaar geleden. Sinds 2007 is namelijk ons salaris gewoon doorgestegen, met gemiddeld ongeveer 18%. We profiteren nu dus dubbel. Een lagere hypotheekrente én een hoger salaris. 

Starters op de huizenmarkt beseffen het misschien nog niet helemaal, maar wonen in een koophuis is nu ongelofelijk goedkoop. Met zulke lage hypotheeklasten zou je als koper ook kunnen overwegen je hypotheekrente 20 jaar vast te zetten. Zo ontvang je betaalbare zekerheid op lange termijn. We denken graag met je mee hoe je maximaal van de lage hypotheekrente kunt profiteren. Laat daarvoor hieronder je contactgegevens achter.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Van Niekerk Financiële Planning maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie