Makkelijker je hypotheek verhogen voor verduurzaming woning

Ben je van plan om je woning te verduurzamen? Het afsluiten of verhogen van een hypotheek hiervoor is makkelijker geworden per april. De eerder verplichte kennis- en ervaringstoets is vervallen. Door deze wijziging is de drempel voor zonnepanelen op je dak of goede isolatie kleiner geworden. Het scheelt tijd en geld.

Hypotheekverstrekkers kijken met een kennis- en ervaringstoets of je begrijpt wat de risico’s zijn van een verhoogde of tweede hypotheek. Deze toets en hoge advieskosten belemmerde mensen om hun woning te verduurzamen, aldus het ministerie van Financiën en Binnenlandse Zaken. 

Kennistoets hypotheken en klimaatakkoord 
Bij sommige banken is het zelf verhogen van je hypotheek relatief eenvoudig. Dit kan nu dus ook zonder de kennistoets. Met deze maatregel komen de ministeries ook de afspraken uit het klimaatakkoord na. In dit akkoord staat dat drempels voor het verduurzamen van de woning omlaag moeten.  

Alleen voor hypotheekbedrag tot €25.000
De vrijstelling van de kennis- en ervaringstoets geldt alleen voor aanvullende hypotheken tot €25.000. Daarnaast moet aantoonbaar zijn dat de lening wordt besteed aan bepaalde verduurzamingsmaatregelen. Denk hierbij aan gevelisolatie, vloerisolatie, dubbel glas (minimaal HR++) of zonnepanelen. Een andere vereiste is dat je de hypotheek afsluit binnen vijf jaar na het afsluiten van je bestaande hypotheek. 

Hypotheekverstrekker checkt of je extra kan lenen
Het vervallen van de kennis- en ervaringstoets betekent niet dat er geen risico’s zijn aan het verhogen van je hypotheek. Je gaat immers voor lange tijd een betaalverplichting aan. Hypotheekverstrekkers zullen dus wel blijven controleren of de aanvraag verantwoord is. Mocht de uitslag negatief zijn, kan de aanvraag worden geweigerd of moet je met een lager bedrag genoegen nemen. 

Financieren verduurzaming woning
Er leiden verschillende wegen naar Rome. Dit geldt ook voor het verduurzamen van je woning. Het verhogen van je hypotheek is niet altijd de beste optie. Onze adviseurs kunnen jou helpen bij het maken van een passende keuze. Misschien is het in jouw situatie wel handiger om gebruik te maken van je spaargeld, nu sparen tot nauwelijks iets oplevert. Of is een verhoging van de hypotheek niet nodig omdat je gebruik kunt maken van subsidies of het speciale warmtefonds

Sla advies over verduurzaming van je woning niet zomaar in de wind nu je eenvoudiger zelf je hypotheek kunt verhogen. Het is namelijk niet altijd de beste optie. Onze adviseurs kunnen je van dienst zijn bij het financieren van verduurzamingsmaatregelen. Meer weten? Via onderstaand formulier neem je vrijblijvend contact met ons op. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Van Niekerk Financiële Planning maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie